202123nov

‘Een vertrouwensband is voor mij de basis’

202123nov

“Elke kandidaat van Buitengewoon mag rekenen op goede begeleiding”, vindt Robbert Wildeboer. Dat komt mooi uit, want als kersverse jobcoach zet hij zich daar persoonlijk voor in. Ook zijn ervaring als recruiter komt hem daarbij ongetwijfeld van pas. “Ik heb ongelooflijk veel zin om mezelf als coach te ontwikkelen.”

Robbert maakt de overstap naar Buitengewoon nadat hij drie jaar als corporate recruiter bij Facilicom Solutions werkte. “Als recruiter bouw je in korte tijd een relatie op, en daarna laat je iemand weer los. Ik merkte de behoefte om langer met iemand mee te mogen lopen, en om vanuit een meer coachende rol van betekenis te zijn.” Nu hij bij Buitengewoon die kans krijgt, gaat er een wens in vervulling.

Zonder schaamte

“Mijn insteek is dat we samen op zoek gaan naar waar de uitdagingen liggen”, vertelt Robbert. “Ik wil echt investeren in een vertrouwensband met de kandidaat.” Daarbij ziet hij voor zichzelf ook een rol weggelegd om de vraag te durven stellen die een ander niet stelt. “Ik hoop dat ik op zo’n manier contact maak dat mensen zonder schaamte durven delen waar ze tegenaan lopen. Het is aan mij om steeds de brug tussen de medewerker en de manager te zijn. Lukt het even niet, dan trekken we niet de stekker eruit. Nee, dan is de vraag: hoe we maken we het wél passend?”

Genoeg te leren

“De obstakels die een kandidaat moet overwinnen om de stap naar werk duurzaam te maken, die zijn voor iedereen anders. Daarom is het zo belangrijk dat begeleiding altijd maatwerk is”, benadrukt Robbert. Daar zit wat hem betreft ook een deel van de complexiteit van het werk van jobcoach. “Je moet steeds de inschatting maken: wat heeft deze kandidaat nodig, waar zitten de kansen en de risico’s?” Omdat hij daarin zelf ook nog genoeg te leren heeft, start hij binnenkort met een opleiding tot coach. Wat daarnaast zeker helpt is dat hij de Facilicom-organisatie van binnenuit kent. “Zo kan ik ook kandidaten wegwijs maken.”