202230mei

Video Vrienden

202230mei

Vanuit het statushouders programma van het COA en Buitengewoon zijn we aangehaakt op het Video Vrienden project. Met Video Vrienden brengt het Refugee Team vrijwilligers en vluchtelingen digitaal en op een laagdrempelige manier met elkaar in contact.Dit programma duurt vijf weken waarbij je in een WhatsApp groep wordt gekoppeld. Je wordt gematcht op basis van woonplaats, leeftijd én interesses zodat je altijd onderwerpen hebt over te praten.

Je belt iedere week een half uur met je kandidaat en iedere week heeft een ander thema met voorbeeldvragen en opdrachten. Dit zijn thema’s als koken, sporten en feestdagen. Samen spreek je een voor jullie handige tijd en dag af. 

Ook Video Vriend worden? Meld je dan hier aan. Om een zo goed mogelijk match te maken, wordt er extra informatie opgevraagd. Geef daarom dus genoeg input! Het matchingsproces verloopt erg snel en meestal kun je binnen een week je eerste gesprek al hebben.

Een aantal Facilicom collega’s zijn al Video Vriend en delen hieronder hun ervaringen.

 

Michelle van Hemsbergen – Gom

“Mayada en ik hebben afgelopen week gesproken over eten en drinken. Mayada komt uit Egypte en kookt dan ook voornamelijk nog Egyptisch. Haar dochter probeert ze wel ook de Nederlandse kost voor te schotelen, maar ze vindt onze keuken vrij saai qua diversiteit en smaak. Dat is natuurlijk ook wel zo ;-). Verder hebben we het ook over alle daagse dingen en heeft ze bijvoorbeeld net haar theorie-examen gehaald voor het rijbewijs. Met maar één foutje, erg knap! Ik vind het erg leuk om wekelijks met haar te kletsen en geeft ook zeker een gevoel van voldoening.”

Freya Nobel – Facilicom Solutions

“Sinds enkele weken heb ik wekelijks contact met Emine. Emine woont nu een jaar met haar gezin in Nederland en spreekt al bewonderingswaardig goed Nederlands en wil hier graag verder aan werken. Naast dat doel is het ontzettend leuk te praten over elkaars cultuur en leven. Ontzettend knap hoe zij met haar familie zo snel een leven heeft opgebouwd in Nederland, waarbij zij haar moederland Turkije heeft achtergelaten. Op dit moment wacht zij op een go om te mogen werken - als docent natuurkunde - het vak dat ze vol enthousiasme in Turkije ook uitoefende. Ik weet zeker dat zij als vriendelijk, kundig en gedreven persoon een meerwaarde kan zijn binnen het onderwijs in Nederland. Ik raad het iedereen aan om deel te nemen aan Video Vrienden. Een kleine moeite, maar jij en je ‘vriend’ krijgen er zoveel voor terug.”

Patty Janszen – Facilicom Solutions

"Inmiddels ben ik alweer 5 weken in contact met Meral. Meral is een Turkse dame, moeder van twee kinderen en woonachtig in Portugaal samen met haar gezin. Anderhalf jaar geleden heeft ze moeten vluchten vanwege politieke redenen. Ze houdt niet van stilzitten en gaat daarom iedere donderdag vrijwilligerswerk doen in de plaatselijke bibliotheek. In Turkije waren zij en haar man wiskundeleraren. Beiden willen dit beroep ook graag weer gaan uitoefenen in Nederland. Ze is ambitieus en oefent graag haar Nederlands. Maar, nog niet waar de kinderen bij zijn, omdat ze bang is dat zij het dan verkeerd aanleren. Het videobelproject is daarom ideaal. Iedere week FaceTimen wij een half uurtje met elkaar en hebben we het over allerlei uiteenlopende thema’s. Vorige week is Meral ook op bezoek geweest bij op ons kantoor in Rotterdam. Ik heb haar kunnen vertellen over wat wij doen binnen Facilicom Group en een rondleiding gegeven door het pand. Na de Ramadan ben ik met mijn gezin uitgenodigd om bij haar familie te komen eten, hoe leuk!"